Bye bye, Miss American Pie

A long, long time ago
I can still remember
How that music used to make me smile

Don McLean napisao je pjesmu ‘American Pie‘ na početku 70-tih godina prošlog stoljeća, a iako na prvu zvuči kao oda najpoznatijem američkom desertu, pjesma zapravo govori o zlatnim godinama američkog života te smrti rock ‘n’ rolla krajem 50-tih. Upravo američka pita tad je bila simbol famoznog američkog sna i u refrenu pjesme metaforički govori o njegovom propadanju. Sama pita zapravo ima dugu povijest u Americi, no kod nas su je zasigurno krajem 90-tih proslavili Jim, Stifler i ekipa koji su u svojoj filmskoj avanturi pitu koristili u vrlo nekonvencionalne svrhe.

Glumci iz American Pie filma

Do you believe in rock & roll
Can music save your mortal soul
And can you teach me how to dance real slow?

Vratimo li se na sam početak, pita se prvi puta pojavila u Americi kad i prvi doseljenici. Puritanci su, naime pri naseljavanju sa sobom ponijeli i sadnice jabuke čiji su plodovi odmah bili korišteni u „pitaste“ svrhe. No, zašto su baš pravili pitu? Osim očitog razloga (odličan okus), doseljenici su pravili upravo pitu i iz praktičnih razloga. Naime, za pripremu pite potrebno je mnogo manje brašna nego za kruh te je njena priprema zaista laka i jeftina. To je značilo da se s malo sastojaka mogao nahraniti veliki broj gladnih puritanaca.

American pie

Kako su se širili doseljenici, tako se širila i pita. Vrlo brzo, razne varijacije pite počele su biti odraz razlika između različitih područja – pita od bundeve i pita s javorovim sirupom postale su tradicionalna jela u sjevernim državama, na sjevero-istoku to je bila pita od borovnica, a „šah pita“ od mliječnih proizvoda i bourbona na veselom jugu. No, upravo pita od jabuka okrunila se titulom „američke pite“. Tradicija je ipak prevladala razne kombinacije okusa i sastojaka, iako ona južnjačka pita zaista zvuči privlačno.

I was a lonely teenage broncin’ buck
With a pink carnation and a pick up truck
But I knew that I was out of luck the day the music died.

Osim nenadmašive gostujuće uloge u komediji Američka pita, ovaj se desert pojavljivao u brojnim drugim filmovima i serijama. Double R Diner iz poznate serije Twin Peaks upravo je FBI agentu Daleu Cooperu svakodnevno posluživao pitu uz šalicu ‘prokleto dobre kave’. Ne zaboravimo ni nedavniju ulogu pite u najpopularnijem serijalu današnice, Game of Thrones. Spoiler alert – upravo pita bila je zaslužna za neslavni kraj omraženog kralja Joffreyja. A, tko može zaboraviti slavnu osvetničku pitu iz filma Posluga?

Pita je krajem 20. stoljeća postala pop simbol u Americi. Počevši od McLeanove pjesme koju je obradila i sama Madonna, do brojnih filmskih scena s pitom u glavnoj ulozi, pita je postala desert koji ne izlazi iz mode. Upravo zato, tradicionalna američka pita od jabuke sastavni je dio ponude deserata u American baru Dollar, a kao posveta veselim južnjacima služi se uz sladoled od bourbon vanilije. Što još čekate? Brzo u Dollar na svoju porciju američkog sna! J

We started singing bye, bye, Miss American Pie
Drove my Chevy to the levee but the levee was dry
Them good ole boys were drinking whiskey ‘n rye
And singin’ this’ll be the day that I die
This’ll be the day that I die

Tekst: Maja Živković
Foto: Toriavey

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *