Craft pivo – kreativnost i kvaliteta okusa u svakoj čaši

U gradu Osijeku scena zaljubljenika u craft pivo raste iz dana u dan. Upravo je American bar Dollar bio prvo mjesto u gradu koje je nudilo veći izbor i u kojemu su mnogi Osječani probali svoja prva craft piva i u njih se zaljubili.

Što su uopće craft piva o kojima svi pričaju? Pokušat ćemo vam objasniti u nekoliko rečenica, ali najbolji odgovor na to pitanje dobit ćete kad probate craft pivo u našem restoranu.

Jeste se nekad našli u situaciji da ste s ekipom došli na pivo i tamo vidjeli neka čudna piva, šarene bočice s interesantnim etiketama i simpatičnim imenima? Ako jeste, onda je vjerojatno riječ o craft pivovarama. Malim nezavisnim pivovarama koje svoje pivo rade po tradicionalnim, ali i inovativnim receptima.

Proizvodnja craft piva traži kreativnost i predanost u pripremi, a proces proizvodnje je ipak nešto skuplji od proizvodnje korporativnih lagera. Samim time cijena craft piva je većinom i nešto veća, kako zbog proizvodnje, tako i zbog cijene kvalitetnih sastojaka od kojih se craft piva proizvode.

Craft piva koja su se kod nas prva počela pojavljivati su pale aleovi, malo umjereniji u okusu i mirisu, ali opet puniji od industrijskih lagera. Osim pale aleova javljaju se i IPA, stoutovi, witovi i slično koji su malo jači i odvažniji primjeri craft piva.

U posljednje vrijeme se sve više priča o craft pivima te se pojavljuje velik broj entuzijasta koji ih proučavaju, isprobavaju i zaista o tom svijetu znaju jako puno. Njima pivo više nije samo tekućina koja služi da se napiju s ekipom i zaborave na probleme već nešto o čemu razgovaraju, analiziraju okuse i uspoređuju kvalitetu hmelja. Cijela jedna zajednica ljubitelja craft piva u Osijeku je stalno prisutna. Razvila se prava subkultura u gradu na Dravi i sve je veći broj ljudi koji svakodnevno uživaju u vrhunskim okusima hmelja.

craftandfood
Foto by @jurlinova

Pravi ljubitelji craft piva ne uživaju samo u ispijanju tog božanstvenog pića, već uživaju u svemu onome što je povezano s time. Odlična hrana, sjajna glazba i posebna atmosfera upravo su ono što povezuje zajednicu zaljubljenika u craft piva.

Uvjereni smo da će se svi ljubitelji craft piva okupljati i u American bar Dollaru, pravom mjestu koje će posebno cijeniti ljubitelje craft piva. I onih koji to tek žele postati.

Tekst: Ivan Dumba Dumančić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *