Jack Daniel’s

Jack daniel’s – pet okusa u Osijeku

Priča o Jack Danielsu započinje u Lynchburgu, gradu u državi Tennessee koji je registriran 1841. godine, dva i pol desetljeća prije poznate destilerije u kojoj se proizvodi vjerojatno i najbolji viski na svijetu. Jack Daniel destilerija je otvorena 1866. godine i danas je najstarija američka destilerija. Jack Dainel, sin došljaka iz Walesa, osoba je osebujnog životopisa zahvaljujući kojoj danas uživamo u viskiju koji nosi njegovo ime. Iz njegove ljubavi prema viskiju je nastala destilerija, a po njegovom motu ´svaki dan koji radimo, radimo najbolje što možemo´, vode se i današnji rukovodioci pa destilerija obogaćuje svoju ponudu kako vrijeme odmiče.

Mnogi se slažu da je najduže iskustvo ove destilerije razlog zbog kojeg je Jack Daniel’s tako poseban viski. Instikt i iskustvo su najvažniji u ovoj branši pa destileri svakoj bačvi pristupaju na poseban način, isprobavajući viski i po nekoliko puta prije nego što stigne na tržište. Jack Daniel jedostavno nema određeno vrijeme koje viski mora odstajati u bačvi već se glavni destiler vodi osjetilima i znanjem pomoću kojih odlučuje kada je viski zreo flaširanje. Svaka boca ovog viskija je proizvedena isključivo u Tennesseeju. Inače, Jack Daniel destilerija je jedina u svijetu koja sam proizvodi svoje bačve.

Je li Jack Daniel´s burbon?

Nije. Burbon mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, mora imati udio kukuruza veći od 51%, biti destiliran na najviše160 stupnjeva, u bačvu spremljen na 125, a flaširan na 80 stupnjeva, što u konačnici označava granicu od 40% alkohola u viskiju. Također, burbon ne smije sadržavati umjetna sladila i bojila te mora biti smješten u hrastove bačve. I zaista, Jack Daniel´s ima sve navedene karakteristike, ali svejedno nije burbon iz jednog razloga. Naime, Jack je jedini viski u svijetu pri čijoj se proizvodnji koristi tvrdi javorov ugljen te ga se zbog toga ne može nazivati burbonom.

Jack Daniel’s u American Bar Dollar-u

No.7 brend

Originalni Jack je označen brojem 7. Prema legendi, broj 7 je bio Danielov sretan broj. Postoje dvije priče zašto je tomu tako. Prva kaže kako je Jack Daniel imao sedam djevojaka u životu, a druga da je vlak broj 7 prevozio njegove bačve. Kakogod bilo, Jack Daniel’s No.7 je najstariji originalniji brend viskija te jedan od pet okusa u našoj ponudi.

Jack Daniel´s Honey

Jack Daniel´s Honey je prvi Jack viski kojemu je dodana varijacija na okus. Riječ je, kako je vidljivo iz imena, o medu. Okus ovog viskija je apsolutno neponovljiv, a u kraju u kojem su ljudi navikli na rakiju medicu, viski s medom zasigurno ima svoju publiku. Svakako preporučamo.

Jack Daniel’s White Rabbit

´Bijeli zec´ je proizveden kao posebno izdanje u Jackovu čast. On je naime u Lynchburgu na gradskom trgu otvorio svoj kafić koji se zvao White Rabbit i bio je omiljeno okupljalište tadašnjih stanovnika. Ovo izdanje viskija nije dostupno na svim tržištima, ali American bar Dollar vam pruža mogućnost da probate ovaj jedinstven okus.

Jack Daniel’s Gentleman

Gentleman viski je gospodska narudžba. Od ostalih edicija se razlikuje po tome što drveni ugljen pri proizvodnji dva puta dozrijeva pa je okus poptuno gladak. osim toga, ovaj je viski obogaćen voćem i začinima pa ga mnogi opisuju kao glatkog, toplog i vrlo ugodnog.

Jack Daniel’s Single Barrel

Svaka boca ovog viskija je drugačija. Navodno se okus razlikuje od boce do boce jer se viski prije punjenja drži u različitim bačvama. Također, ukoliko ste u posjeti destileriji, možete izabrati samo vašu bačvu iz koje će vam majstor destiler natočiti viski jedinstvenog okusa.