Jedan za sve pivopije (i one koji će to tek postati)

Nije sve tako sivo, kad imaš s nekim otić’ na pivo – pjevaju tko drugi, nego Hladno Pivo. Taj veličanstveni, službeno i dalje prehrambeni proizvod od (najčešće) hmelja i ječmenog slada najraširenije je alkoholno piće u cijelom svijetu, a ako ste ga ikad kušali, jasno vam je i zašto. Pivo se zbog svog prirodnog i biološki uravnoteženog sastava smatra „tekućom hranom“ tako da pivopije sigurno imaju opravdani razlog za pretjerano uživanje u ovom popularnom piću.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U svijetu postoji bezbroj vrsta piva koji se proizvode u više od 15,000 pogona. Neke od njih su tradicionalne pivovare koje održavaju tradiciju jedne ili nekoliko vrsta piva po tradicionalnom receptu, neke su moderne pivovare optimizirane za proizvodnju svih vrsta piva, neke su nezavisne, neke pub pivovare, a danas se sve češće i pojedinci odlučuju okušati u proizvodnji piva u nekomercijalne svrhe takozvanim homebrewingom. Ovaj oblik proizvodnje piva sve je popularniji i u Hrvatskoj, a čak je i jedno od najpopularnijih piva u Dollaru, Nova Runda, započelo svoju proizvodnju kao homebrewery. S obzirom na to da se godišnje  u svijetu popije oko 114 milijardi litara piva, prethodno navedeni broj pivovara čini se dosta malim, a sa mnom bi se vjerojatno složili i Vikinzi, da još uvijek haraju po svijetu. Vikinzi su, naime, toliko voljeli pivo da je njihova verzija života poslije smrti uključivala divovsku kozu čije bi vime omogućavalo nepresušne zalihe piva u raju Valhalli. Vjerujem da i današnji obožavatelji piva s njima dijele ovu viziju raja.

Iako danas u svijetu postoji hrpa raznih vrsta piva, samo su dvije glavne vrste od kojih se poslije granaju sve ostale – Lager i Ale. Lager se proizvodi procesom „hladne“ fermentacije  kojim se dobivaju pitka i osvježavajuća piva koja obično sadrže oko 5% alkohola. Nasuprot tome, ale piva dobivaju se procesom “tople” fermentacije koji u pivu razvija znatno kompleksnije arome, zbog čega mnogi aleovi imaju izražene voćne i cvjetne note, arome karamele, pa čak čokolade i kave, ovisno o kombinaciji upotrebljenih sirovina. Uglavnom se radi o pivima punijeg okusa koja sadrže od 6,0 do 11,0% alkohola.

No, pivo ne varira samo s obzirom na vrstu fermentacije, korištene žitarice ili aroma. Glavni sastojak piva je upravo voda čiji sastav varira od zemlje do zemlje. Voda u određenim dijelovima svijeta toliko je specifična da se određena vrsta piva može proizvoditi samo na tom području. Grad Dublin primjerice, ima tvrdu vodu bogatu raznim mineralima, što ju čini savršenom za proizvodnju Stout piva, od kojih je najpoznatiji dakako Guinness kojeg možete točenog probati i u Dollaru. Osim irskih piva, u Dollaru možete popiti i koje englesko tamno (Wychwood Black Wych) ili svijetlo (Young’s Bitter), piva američkog porijekla poput Founders ili Sierra,  njemačkog Benediktinera ili Schneidera, belgijskog Leffea ili nezaobilazna češka piva poput klasika Budweisera. Sva ova mjesta imaju vodu drugačijeg sastava, pa se podrazumijeva da pravi pivopija mora isprobati po jedno iz svake zemlje, inače gubi pravo zvati se pivopijom!

No, jedan je jedini okrunjeni pivopija u svijetu – gospodin Steven Petrosino iz Pennsylvanije. Petrosino je zabilježen u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao šampion u ispijanju piva – u samo 1,3 sekunde  1977. godine popio je cijelu jednu litru piva! Kako je to moguće, ne znamo, ali sumnjamo da će itko uspjeti srušiti ovaj zadivljujući rekord. Stevenom bi se sigurno ponosili i Vikinzi, ali i stari Babilonci koji se smatraju izumiteljima piva. Babilonci su još 7000. godina pr. Kr. imali 16 različitih sorti piva, a njegovu su proizvodnju shvaćali toliko ozbiljno da bi loše proizvedenu seriju piva kažnjavali utapanjem njegovih proizvođača u tom grešnom pivu. Ovakva kazna nije nimalo pretjerana – da je Steven ispred sebe imao lošu pivu, sigurno ne bi mogao postaviti onakav rekord, i što onda? Svijet sigurno ne bi bio isti.

Nažalost, pivo nije bilo smrtonosno samo u doba starih Babilonaca – 1814. godine u londonskoj pivovari Meux and Company Brewery probijen je jedan od velikih spremnika piva čime je uzrokovana zasigurno najneobičnija poplava u povijesti. Grad je, naime poplavilo milijun i pol litara piva čiji je val uništio i nekoliko kuća te odnio čak osam života. Na ulicama je uslijedio kaos, a deseci Londončana su se na licu mjesta ponapijali do besvijesti. Bizaran je bio i ishod sudskog postupka koji je proveden protiv vlasnika pivovare – sudac je pucanje spremnika i poplavu klasificirao kao „čin Božji“ te za ogromnu štetu na kraju nitko nikada nije odgovarao.

Sniženo_pivo

Iz ovog razloga, autorica ovog članka zalaže se za odgovornu proizvodnju, ali i konzumaciju piva. Ali, ukoliko večeras ne vozite, možete popiti koju pivu više ili  će vam biti dostatna samo jedna, ali definitivno vrijedna. Ukoliko se jednom nađete u Škotskoj i usudite li se, probajte najjače pivo na svijetu Snake Venom (u prijevodu „zmijski otrov“) koji sadrži čak 67,5% alkohola – toliko je jako da preporučena porcija iznosi samo 35 mililitara piva. Ukoliko pak imate kenosilikafobiju, iliti strah od prazne čaše, ne preostaje vam ništa drugo nego da okupirate draft table s točenim Budweiserom u American baru Dollar! :)

 Tekst: Maja Živković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *