Najbolji Steak u Osijeku

STEAK – KRALJ AMERIČKE PREHRANE

Što je steak?

Steak je odrezak mesa  narezan okomito na mišićna vlakna, a ponekad može uključivati i kost. Steak se bez precizirajućeg opisa odnosi na govedinu iako postoje i svinjski ili riblji odresci te odresci mljevenog mesa.

U gurmanskom kontekstu, steak je komad mesa koji kuharima predstavlja velik izazov zbog osjetljivosti pripreme, a gostima restorana najčešće simbolizira pravu ukusnu gozbu. Stoga je izvrsnost kuhara, kvaliteta mesa i uvjeti u kojima se peče presudni za vrhunski okus s kojim će biti zadovoljni i najzahtjevniji gosti. American bar Dollar se stoga itekako potrudio postaviti najvišu moguću razinu za sva tri spomenuta uvjeta. Naš iskusni kuhar priprema vrhunsko i specijalno pripremljeno meso u najmodernijim uvjetima kako ne bi iznevjerili očekivanja posjetitelja.

Steakovi su posebno popularni u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se proizvodnjom goveđih odrezaka bavi čak milijun uzgojivača stoke.

NAŠI STEAKOVI

NEW YORK STRIP STEAK

New York Strip Steak je juneći ramsteak od 350 grama koji će biti dostatni i za one koji mogu više pojesti. Kao prilog uz New York steak poslužujemo prženi luk. Inače, njujorški odresci su ´nježniji´ jer se radi o goveđim mišićima koji nisu u čestoj uporabi.

T-BONE STEAK

T-bone ramstek i beefsteak uz prženi luk su najveći odresci u našoj ponudi. T-bone steak je 500 grama težak užitak. Priprema se brzom, suhom i vrlo toplom metodom pečenja. Inače, T-bone je odrezak goveđeg buta, a karakterističan je zbog velike kosti u obliku slova T koja ga čini prepoznatljivim na prvi pogled.  Prema legendi, ovaj je odrezak nadimak dobio 1814. godine u New Yorku gdje je posluživan gostima u lokalu na Manhattanu.

GROUND BEEF STEAK

Ovaj je steak u našoj ponudi od govedine i mljevene junetine, a kao prilozi uz njega se sjajno nadopunjuju pečena paprika, prženi luk i feta sir. Sastoji se od 70% nemasnog mesa i 30% masnoća pa za razliku od klasičnog goveđeg odreska sadrži nešto više kalorija.

BEEF STEAK

Beef steak, kako mu i samo ime kaže je goveđi odrezak od 250 grama uz koji dobijate i prženi luk kao idealan prilog. Za razliku od ground beefsteakea sadrži manje masnoće i kalorija, a posebno treba spomenuti visoki udio proteina (bjelančevina) koji iznosi čak 50%.

Uz sve naše steakove serviramo pommes i domaći maslac u začinskim travama.

PRIČA O GOVEĐEM ODRESKU

Tekst o odrescima bez starog američkog mita nikako ne bi bio potpun pa se osjećamo dužni prenijeti vam ovu priču. Naime, američki mit kaže kako je u davna vremena medvjed vladao američkim šumama i bio strah i trepet kako za ostale životinje tako i za lovce. Iako su svi bježali pred medvjedom, jednoga dana je kroz šumu prolazilo krdo krava koje su rušile sve pred sobom. Stampedo je bio toliko jak da se čak i medvjed uplašio pa se, vidjevši krdo u naletu, popeo na drvo, međutim na tlu je ostavio svoje mladunče. Kada se činilo kako će krdo pregaziti mladunče, krave su se pred preplašenim medvjedićem zaustavile i tako ga ostavile na životu. Sva goveda osim jednoga su ga obišle, a jedna je krava ostala pred njim te mu dala vlas trave. Medvjed s drveta je sve to gledao i zahvalio se kravi što je ostavila njegovo mladunče na životu. Ipak, kada je medvjed sišao s drveta, pojeo je kravu zajedno s mladunčetom jer je goveđi odrezak jednostavno toliko ukusan da je medvjed zaboravio na zahvalnost. Imajući na umu da se ovaj mit održao sve do današnjeg dana, niti malo ne čudi što Amerikanci toliko uživaju u goveđem odresku. Gotovo da se može reći da je beefsteak jedan od nacionalnih simbola Sjedinjenih Američkih Država.

Želiš li se zaista uvjeriti u toliko spominjano savršenstvo okusa, posjeti American bar Dollar i otkrij pije li vodu  ova priča o kravi i medvjedu.