Nova Runda

Što je Nova runda?

Nova runda je pivovara nastala nakon dugogodišnjeg planiranja o proizvodnji nove vrste piva, takozvanog ale piva. Prije nego se posvetimo ale vrsti piva, nešto više o Novoj rundi. Dakle, Nova runda je pivo koje donosi novinu na domaće tržište pivima. Razlika je prije svega što se ovo pivo ne nalazi u bocama, već se radi o isključivo točenom pivu. S obzirom da je riječ o ale pivu, jasno je da su mu uzori piva iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Stoga se najjednostavnije može reći da je Nova runda domaća verzija zahmeljenog alea.

Ale pivo

Osnovna karakteristika ale piva je da se dobiva ´toplom´ fermentacijom, što znači da se kvasac fermentira na višim temperaturama od uobičajenih procesa proizvodnje, primjerice lager piva. Kako se zbog viših temperatura kvasac brže fermentira, ale piva postaju slađa od drugih vrsta. Nerjetko se dodaje još i slađi ječam pa ale piva često znaju imati voćni štih. Dodavanjem hmelja se ipak održava optimalni balans između gorkog i slatkog okusa pa mnogi ljubitelji piva najviše preferiraju upravo ale pivo.  Dakle, Nova runda je domaća verzija točenog ale piva. Velika Britanija i Belgija se najviše vole hvaliti svojim ale pivima, a sada tu mogućnost napokon ima i Hrvatska.

Craft pivovara

Craft pivovare se u Americi smatraju trendom pa čak i pokretom. Naziv craft koji je polako stigao na naslovnice hrvatskih magazina označava male, ´amaterske´ pivovare u kojima radi jedna osoba, vlasnik ili manje skupina prijatelja i entuzijasta. U Americi je primjerice određeno da se pivovara može smtarti craftom ukoliko vlasnik posjeduje najmanje 75% pivovare. Nova runda, na sreću je, zahvaljujući odličnom poznavanju informatičkih poslova vlasnika došla do publike putem društvenih mreža i zbog toga u prilično kratkom razdoblju postala hit među ljubiteljima piva.

Craft pivo Nova runda u Osijeku! Pogodite gdje?!

Novu rundu trenutno možete naručiti u 14 restorana, kafića ili barova, a Slavonci se mogu uvjeriti u kvalitetu ovog točenog piva u osječkom American bar Dollaru. Ukoliko imate strah od nepoznatoga, možete naručiti 0,25l, a ako ste već jednom okusili Novu rundu, sigurno ćete zatražiti ´pola kile´ ovog piva.