Route 66: Majka svih autocesta (i ludih atrakcija)

Route 66

Iako danas više službeno ne postoji, legendarna američka Route 66 još uvijek je najpoznatija cesta na svijetu kojom se brojni avanturisti i dan danas pokušavaju voziti. Majka cesta, kako je Amerikanci još nazivaju, spajala je istočnu i zapadnu obalu, protežući se od Chicaga do Santa Monice u Kaliforniji. Ukupno 3,940 kilometara ove američke legende, koja poprijeko prolazi kroz gotovo cijeli SAD, činilo je savršenu roadtrip relaciju za sve buntovne tinejdžere, ali i odrasle željne bijega od svojih problema.

http://www.route66idiomas.com/2014/04/9th-anniversary-of-route-66-idiomas-language-school/

Route 66 otvorena je za promet davne 1926. godine, a svojih prvih nekoliko godina postojanja služila je kao jedan od glavnih migracijskih puteva od zapada prema istoku. Za vrijeme svog životnog vijeka, Route 66 postala je „glavna ulica Amerike“ uz koju su se razvili brojni gradići u kojima je cvala ugostiteljska ponuda. Šezdeset-šestica je svoj put zatvorila 1985., kada ju je u potpunosti zamijenio Međudržavni sustav autocesta. No, legendarna cesta ipak i dan danas živi i to kroz svoje zaljubljenike diljem svijeta koji sanjaju o tome da se voze upravo ovim „putem snova“.

Nostalgičari iz cijelog svijeta danas posjećuju Ameriku s ciljem ispunjenja svog sna o američkom roadtripu. Koliko roadtrip filmova znate nabrojati? Svi oni pričaju o nevjerojatnom iskustvu putovanja tisućama kilometrima s ekipom prijatelja u kabrioletu i brojnim ludim dogodovštinama koje se usput dogode. Upravo Route 66 predstavlja priliku za tu avanturu, a čak i neke hrvatske turističke agencije nude putovanje po SAD-u upravo njom.

http://theultimatebootlegexperience7.blogspot.com/2013/08/the-rolling-stones-66-route-fmflac.html Route 66 je s vremenom postala američki simbol i kao takva, opjevana je u brojnim pjesmama – počevši od Bobby Troupove „Get Your Kicks on Route 66“  do pjesama Rolling Stonesa i Nat King Colea.  U šezdesetim godinama snimana je i televizijska drama koja je nosila njeno ime, a danas joj je najpoznatija posveta ona iz Disneyevog crtića Auti koji je baziran upravo na gradićima koji su se protezali uz Route 66.

Ukoliko se odlučite na putovanje po Route 66, imajte na umu da ćete većinu vremena provesti tražeći ju po cestama koje danas imaju drugi broj ili naziv. No, znalci kažu da ako se niste nekoliko puta izgubili na 66-ici, kao da je niste ni pronašli. Osim same ceste, na putovanju po Route 66 možete naići na brojne zanimljive stvari. Jedna od najneobičnijih  je zasigurno krater meteora. Naime, oko 5 kilometra udaljenosti od obližnjeg mjesta Two Guns u Arizoni nalazi se mjesto udara meteorita staro više od 50 tisuća godina. Krater dubok 152 metra i širok 1 i pol kilometar privatna je turistička atrakcija koju sigurno ne smijete propustiti, jer – tko ne želi vidjeti jednu veliku rupetinu u zemlji?

http://www.route-66.tv/muffler-men-route66.html

Impresivna rupa tek je jedna od brojnih atrakcija uzduž Route 66 – u mjestu Wilmington u Illinoisu možete vidjeti divovskog zelenog svemirskog čovjeka koji u rukama drži raketu, u Kaliforniji možete okačiti svoje tenisice na drvo cipela, a u Oklahomi možete naići na divovskog plavetnog kita čija je izvorna svrha bila (vjerovali ili ne) poklon jednog od lokalnih stanovnika za godišnjicu braka svojoj ženi.

Cadillac Ranch - http://seniorcitizen.travel/favorite-travel-destinations/sunday-coffee-with-jeb-53/

No, osim „only-in-America“ atrakcija, Route 66 nudi i velik broj nevjerojatnih lokacija koje se moraju posjetiti. Jedna od njih je i nacionalni park The Painted Desert u Arizoni koja je svoje ime dobila po svojim brojnim bojama koje sežu od svijetlo ljubičaste do žarko crvene. Želite li posjetiti mali dio američkog zlatnog doba, svratit ćete u Shein Muzej benzinske postaje koja svojim izlošcima vjerno prikazuje benzinsku postaju iz 50-tih, a ukoliko ste manje zaljubljenici u benzin, a više u aute, Route 66 nudi posjet genijalnoj teksaškoj umjetničkoj instalaciji – Cadillac Ranch. Stanley Marsh III., ekscentrični milijunaš iz Teksasa dao je 1974. godine izraditi javnu instalaciju deset starih Cadillac automobila, koja predstavlja broj evolucijskih faza ove poznate linije automobila. Svi Cadillaci pošarani su grafitima i zatrpani svojim prednjim dijelom u zemlju pod kutom koji odgovara onome Velike piramide u Gizi. Zvuči kao nevjerojatno promišljeno umjetničko djelo, no svrha ove instalacije vjerojatno će biti jasna jedino zagriženim obožavateljima Cadillaca.

Route 66 - http://writingisfun-damental.com/2014/12/29/route-66-review/

Bilo kako bilo, jasno je da je upravo Route 66 definicija Sjedinjenih Američkih Država – grandiozno mjesto puno snova, gigantskih plavih kitova, svemiraca i Cadillaca. Tako da, što još čekate? Get your kicks on Route 66!

Tekst: Maja Živković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *