Super Bowl – spektakl zbog kojeg u SAD-u vrijeme staje

Super Bowl. Više od utakmice. Više od sporta. Jubilarni pedeseti put. Finalna utakmica NFL lige odavno je nadišla sportski segment jer to je događaj za kojeg se sprema, priprema i živi cijelu godinu. Super Bowl je za Amerikance najbitniji sportski događaj godine.

Prošlogodišnje izdanje u SAD-u je pratilo nešto manje od 115 milijuna ljudi. Ove godine na redu je 50. izdanje Super Bowla i svima je jasno da će se toga dana (7.veljače) pojesti tone i tone čipsa i popiti nekoliko milijuna hektolitara piva. Da biste imali konkretniji uvid u trošenje i uživanje, recimo samo da se 2014. godine pojelo skoro 25 milijuna tona čipsa, a popilo se čak 228 milijuna litara piva. A tu su još i ostale grickalice i alkoholna pića.

Dakle, u SAD-u na tih nekoliko sati apsolutno sve staje, i sve je predodređeno samo toj utakmici.

Utakmica zbog koje oglašivači i marketingaši cijelu godinu ”razbijaju” glavu, reklamni prostor se skupo naplaćuje, a reklame se pregledavaju godinama poslije i jednostavno postaju dio američke kulture. Zanimljivo, nakon Super Bowla velik broj radnika uzima godišnje odmore ili bolovanja kako bi ”uspješno” izliječili rane, preboljeli poraz ili se dobro oporavili od slavlja.

I da, nismo zaboravili. Super Bowl je i sportski događaj. Ove godine snage će odmjeriti Carolina Panthersi i Denver Broncosi.

Denver je u finalu AFC konferencije pobijedio New England Patriotse 20-18, dok je Carolina u finalu NFC konferencije deklasirala Arizona Cardinalse s 49-15.

Bit će to i velika bitka između legendarnog Peytona Manninga i sjajnog Cama Newtona. Najveći sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama igrat će se u kalifornijskom gradu Santa Clara, spektakl će se održati na stadionu San Francisco 49ersa.

Broncosima će to biti osmi nastup na Super Bowlu, a dva puta su otišli do kraja (1998. i 1999.). Panthersi su samo jednom nastupili u velikom finalu i poraženi su. Dogodilo se to prije 12 godina kada su izgubili od New England Patriotsa.

Dodajmo da će na poluvremenu nastupiti Coldplay, Beyonce i Bruno Mars, a recimo samo da sekunda reklame ove godine košta 5 milijuna dolara.

super_bowl_party_dollar

Jubilarni 50. Super Bowl gledat će se u American bar Dollaru 7. veljače od 21 sat. Dvoboj Denver Broncosa i Carolina Panthersa pratit će cijeli sportski svijet, a grad Osijek prvi put će imati organizirano praćenje ovog sportskog spektakla.

Najuzbudljivija nedjelja u 2016. godini probudila je pozornost brojnih sportskih fanatika, a najavljeni su gosti iz raznih gradova (Zagreba, Beograda, Đakova…). Na gornjem katu American bar Dollara bit će organizirano gledanje utakmice, dok će u poodroomu biti poseban Super Bowl party. Uz akcijske ponude hrane i pića, očekuju vas i brojne zabavne igre s tematikom Super Bowla.

Tekst: Mario Glasnović
Foto: Kevin C. Cox/Getty Images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *