Sedam činjenica koje niste znali o Valentinovu

Valentinovo

Mjesec veljača na više načina je poseban mjesec, a četrnaesti dan toga mjeseca posebno se obilježava na cijelom svijetu. Na taj dan slavi se Valentinovo, dan ljubavi, dan zaljubljenih i blagdan Svetog Valentina.

O Valentinovu ste čuli sve i svašta, sigurno ste nešto uzbudljivo i doživjeli i dobro znate da se komercijalizacija ljubavi najviše osjeti upravo toga dana. Ipak, postoje zanimljive činjenice, brojke i događaji o ovome danu. Donosimo vam 7 stvari koje niste znali o Valentinovu.

1. Jeste dobili čestitku za Valentinovo? Ako niste, vjerojatno hoćete, a možda će te i slati nekome. Valentinovo je drugi praznik po broju poslanih čestitki. Svake godine proda se više od milijardu čestitki za ovaj dan! Na prvome mjestu uvjerljivo stoji Božić kada se ipak najviše čestitki kupuje i šalje.

2. Iako cijeli svijet zna što se slavi 14. veljače, znate li kada je sve krenulo? Prije nekoliko stotina godina počelo je obilježavanje ovoga dana kao dana ljubavi. Valentinovo se slavi kao Dan zaljubljenih i Dan romantike još od 14. stoljeća, dok se čast Svetome Valentinu neprekinuto iskazuje punih 17 stoljeća!

3. Zanimljivo, više od 200.000 prosidbi dogodi se svake godine baš na Valentinovo. Nažalost, nismo uspjeli pronaći podatak koliki broj je uspješan, ali koliki ne.

4. Sigurno ste na Valentinovo dobili ružu ili ste je nekome poklonili. Ovaj klasični poklon najviše je izražen u SAD-u, ali uobičajen je na cijelome svijetu. Samo u Americi posebno za taj dan proda se nešto manje od 200 milijuna ruža.

5. Mnogi misle da su žene najopterećenije 14. veljače, ali pokazalo se da to baš i nije tako. Muškarci se definitivno više trude oko proslave Valentinova od žena. Taj podatak potvrđen je od strane francuskog instituta Vente-Privee.

6. Evo i jednog neromantičnog podatka. Na Valentinovo je organiziran jedan od najpoznatijih atentata u povijesti mafije. Poznati “Masakr na Valentinovo” dogodio se 14. veljače 1929. godine u Chicagu kada je ubijeno šest mafijaša, a stradao je i jedan prolaznik. Navodno je ubojstvo organizirao Al Capone.

7. Zanimljivo, u danima oko Valentinova uvijek počinje knock-out faza nogometne Lige prvaka. Tako će i ove godine mnogi ljubitelji nogometa najviše pozornosti posvetiti svojoj najvećoj ljubavi – nogometu. Žene, imajte puno obzira prema ovome.

Ne zaboravite na Valentinovo barem malo vremena i pozornosti posvetiti osobama koje su vam drage i koje volite, a mi vam preporučujemo da vašu dragu osobu počastite u American bar Dollaru gdje smo za vas pripremili posebne ponude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *